De verrassende voordelen van videotolken

Bekijk onze diensten Direct online aanvragen

 

Elk signaal, gebaar of gezichtsuitdrukking van je cliënt of patiënt is een extra onderdeel van de boodschap die de tolk vertaalt. Ineens ga je beter begrijpen wat er echt wordt bedoeld.

Videobellen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Als je belt met beeld kun je meteen zien hoe het met iemand gaat, hoe iemand lacht, beweegt en hoe iemand uit zijn ogen kijkt. Kortom, je hebt een sterker persoonlijk contact als je elkaar ziet én je begrijpt de gesproken woorden in combinatie met de lichaamssignalen van de ander beter.

Non-verbale meerwaarde

Hetzelfde geldt voor het videobellen met een tolk. Juist de non-verbale communicatie die de tolk ziet zegt meer dan woorden alleen. Elk signaal, gebaar of gezichtsuitdrukking van je cliënt of patiënt is een extra onderdeel van de boodschap die de tolk vertaalt. Deze visuele aanvullingen zijn van onschatbare waarde en worden aan jou en je gesprekspartners overgebracht. Ineens ga je beter begrijpen wat er echt wordt bedoeld.

Zo is het in bepaalde situaties een meerwaarde en in sommige gevallen zelfs noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer de hulpverlener een handeling demonstreert, hoe een patiënt zelf insuline leert spuiten of hoe een moeder haar pasgeboren kindje aan de borst moet leggen.

Culturele diepgang

Het inzetten van een videotolk biedt ook voordelen op het gebied van culturele sensitiviteit. Zo kan een tolk signalen of haperingen vanuit de eigen cultuur herkennen. Deze culturele nuances worden gemist door een telefonische tolk, omdat deze de gesprekspartner niet kan zien. Daarom voegt een videotolk extra diepgang toe omdat deze wel deze nuances ziet, herkent en benoemt.

Altijd goede verbinding

Tijdens de COVID-pandemie heeft videobellen een sterke vlucht genomen. Het is de normaalste zaak van de wereld geworden om vanachter een beeldscherm je werk te doen. De verbindingen van wifi- en mobiele netwerken zijn tegenwoordig minstens net zo betrouwbaar als een (vaste) telefoonlijn.

Een ander gevolg van de pandemie is dat we kritischer kijken naar ons reisgedrag. Waarom reizen naar een fysieke locatie en op de heen- en terugweg aansluiten in de file? De tijd, de kosten en de invloed op het milieu gaan ons steeds meer tegenstaan.

Haal meer uit het gesprek

Uitstekende visuele communicatie, verhoogde culturele sensitiviteit en belangrijke tijdsbesparing maakt videobellen met een tolk nu tot een aantrekkelijkere keuze. Of het nu gaat om medische consulten of oudergesprekken waarbij tolkdiensten nodig zijn: videotolken bieden een effectievere en efficiëntere manier om te communiceren. Probeer het zelf eens uit en haal meer uit de gesprekken met je anderstalige cliënt.