5 makkelijke talen om te leren

als Vlaming

Het is altijd leuk om een nieuwe taal te leren. Maar wat leuk is, dat is niet altijd makkelijk. Welke talen zijn voor ons als Belgen nu het makkelijkst aan te leren en waarom? Dat leggen we in dit blog uit. Wie weet kun jij na het lezen direct aan de slag met het leren van een nieuwe taal.  

Engels 

De kans dat je het al spreekt is vrij groot. Engels wordt namelijk in bijna alle Europese landen gesproken. In België krijgen kinderen vanaf jongs af aan Engelse les op school. Omdat we al vroeg worden blootgesteld aan de Engelse taal, is het makkelijker onder de knie te krijgen. Daarnaast heeft het Nederlands veel overeenkomsten met het Engels. Denk aan de woordenschat en bepaalde grammaticaregels. Dat maakt Engels leren voor veel Belgen eenvoudiger. 

Engels is een wereldtaal. Het wordt gesproken in films en tv-programma’s. Ook wordt het in veel internationale communicatie gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er veel motivatie is om Engels te leren. Wat het makkelijk maakt is dat er veel lesmateriaal beschikbaar is. Er zijn talloze app, boeken, cursussen, opleidingen en dergelijke te vinden om Engels te leren.  

 

Duits 

De tweede taal die relatief eenvoudig te leren is, dat is Duits. Duitsland is een buurland van België en in de grensstreek wordt zelfs Duits gesproken. Veel Belgen komen daardoor sneller in aanraking met de taal. Wanneer ze bijvoorbeeld op bezoek gaan in Duitsland of Duitsers op bezoek komen in België. Daarnaast behoort het Duits tot dezelfde West-Germaanse taalfamilie als het Nederlands. Hierdoor zijn er veel gelijkenissen in de woordenschat, de grammaticale structuren en zelfs uitspraakkenmerken. Deze taalkundige verwantschap maakt de overgang van het Nederlands naar het Duits makkelijker.  

Omdat Duitsland een buurland is, worden Belgen simpelweg vaker blootgesteld aan de Duitse cultuur. Dit maakt het ook makkelijker aan te leren. Het werkt daarbij ook motiverend om de taal te leren en te begrijpen, zodat je beter uit de voeten kunt bij een bezoek aan Duitsland. De mogelijkheden om Duits te leren zijn eindeloos. Er zijn veel cursussen, boeken en andere bronnen mogelijk om je de taal machtig te maken. 

 

Spaans 

¡Que agradable! Spaans is voor ons Belgen een taal die relatief makkelijk te leren is. Hoe fijn is dat voor de zonvakanties in Spanje? Maar waarom is het Spaans goed te doen? Dat komt omdat de uitspraak over het algemeen fonetisch is. Dat betekent dat de meeste woorden worden uitgesproken zoals je ze schrijft. Dit is zeker niet in alle talen het geval. Dat maakt het Spaans leren net wat makkelijker. De regelmatige grammatica helpt ook mee. Het Spaans kent consistente regels en is een gestructureerde taal.  

In België gebruiken we stiekem al best een aantal Spaanse leenwoorden. Een siësta of een fiësta ken je vast wel en je weet waarschijnlijk ook wat een patio is. Dus wat dat betreft hebben we al een kleine voorsprong. Spaans is één van de meest gesproken talen ter wereld. De kans dat je dus regelmatig in aanraking komt met de Spaanse taal is vrij groot. Dat maakt de motivatie om het te leren ook groter.  

 

Afrikaans 

‘Afrikaans is soortgelyk aan Nederlands.’ Deze zin lijkt op een verkeerd geschreven zin in het Nederlands, maar het is Afrikaans. Het toont direct aan waarom deze taal als Belg relatief makkelijk te leren is. Afrikaans is namelijk een dochtertaal van het Nederlands en lijkt daardoor heel erg op het Nederlands. Er zijn veel taalkundige overeenkomsten. De talen delen een gemeenschappelijke oorsprong als West-Germaanse taal. Hierdoor zijn er veel overeenkomsten op het gebied van grammatica, vocabulaire en zinsstructuur. 

‘Om Afrikaans te leer is nie so moeilik nie.’ Een Nederlandstalig persoon begrijpt deze zin. Al zie je ook direct dat het geen correct Nederlands is en dus een andere taal. Maar het toont wel aan dat Afrikaans voor een Belg niet de moeilijkste taal is om te leren. 

Frans 

Frans is een bijzondere taal in dit rijtje. Veel Belgen spreken namelijk al Frans. We leven in een tweetalig land. In Vlaanderen is Nederlands de officiële taal, in Wallonië is dat Frans. Veel Vlamingen zijn naast het Nederlands ook de Franse taal machtig. Dat komt omdat het Frans in Vlaanderen een verplichte taal is op school. Kinderen krijgen vanaf hun tiende al Franse les. Frans blijft vervolgens tot achttien jaar een hoofdvak. Dit maakt dat Vlamingen al op jonge leeftijd veel in aanraking komen met de taal en dat maakt het makkelijker om te leren. Hoe jonger je ermee begint, hoe makkelijker het wordt om te leren.  

Ook buiten school worden we veel aan de Franse taal blootgesteld. De lijst met Franse leenwoorden in het Nederlands is namelijk lang. We gebruiken dagelijks Franse woorden in ons eigen vocabulaire (daar gaan we al). Voor veel Nederlandstalige Belgen is Frans leren dan ook vanzelfsprekend en makkelijker dan andere talen.  

Moeilijke talen 

Wil jij het jezelf juist niet makkelijk maken, maar ga jij voor de ultieme uitdaging? Dan hebben we ook de 7 moeilijkste talen om te leren voor je op een rij gezet.