Geografie

Turkije ligt in zowel Zuidwest-Azië als in Zuidoost-Europa, en is een presidentiële republiek. De hoofdstad is Ankara. De meerderheid van het land, inclusief de hoofdstad Ankara, ligt in het Aziatische deel. Echter ligt een klein gedeelte (zo’n 3%) in Europa. Dit Europese deel bevat onder andere het westen van de grootste stad, Istanbul. Hoewel Turkije dus deels Europees is, ligt het grootste deel in Azië.

Het Aziatische (Anatolië) en Europese deel (Oost-Thracië) worden van elkaar gescheiden door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus, die gezamenlijk de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbinden: die 97% van Turkije ligt in West-Azië. Vanuit politiek en geschiedkundig oogpunt wordt Turkije soms als Europa gezien, maar vanuit cultureel en religieus oogpunt weer als Azië. 

Turkije grenst aan Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Het land heeft in totaal 6530 km kustlijn.

Religie

Veruit de grootste groep in Turkije is aanhanger van het islamitische geloof (96%), en is dus moslim. Hiervan is de meerderheid (zo’n 70%) soenniet, terwijl zo’n 15 tot 25 procent aleviet is. Daarnaast zijn mensen in mindere mate sjiiet en yezidi in Turkije. 

Feiten over Turkije

  • In 1999 werd Turkije kandidaat-lidstaat van de EU. De toetredingsonderhandelingen werden in 2005 gestart, maar liggen stil sinds juni 2018. Turkije is op dit moment dus geen lid van de Europese Unie (EU). 
  • Turkije valt in de tijdzone GMT+03:00. Hiermee is het in Turkije 1 uur later dan in België, zowel in de zomer als in de winter. 
  • De vlag van Turkije is rood, en bevat een witte, krimpende maan en ster. Sinds de stichting van Turkije in 1923 is het al de nationale vlag. Daarvoor was het in een andere vorm al de vlag van het Ottomaanse Rijk. 
  • De grootste stad in Turkije is Istanbul, gevolgd door de steden Ankara, İzmir, Bursa en Adana.
  • U heeft voor Turkije geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen.
  • U kunt de website van de overheid bekijken voor een actueel reisadvies voor Turkije.

Tolk Turks nodig?

Tolk aanvragen

Meer over Turkije

Hoofdstad

Ankara

Inwoners

82 miljoen

Tolk Turks nodig?

  • Hoe werkt de tolkentelefoon?

    Bel met 078 – 483 493 en kies optie 1 in het keuzemenu. Na het doorgeven van de taal en verwachte gespreksduur wordt u door één van onze medewerkers doorverbonden met een beschikbare tolk.

    of:

    Log in op uw tasnet-account en selecteer bij het soort tolkdienst: Nu telefonisch (adhoc). Vul de gevraagde gegevens in en kies aanvraag indienen. U krijgt via tasnet een telefoonnummer aangeboden dat gekoppeld staat aan uw ad hoc aanvraag. Let op: Dit is een Nederlands telefoonnummer, voor internationaal bellen kunnen er eventueel kosten in rekening worden gebracht door uw provider. Heeft u nog geen tasnet of wilt u meer informatie, stuur een e-mail naar customerservice@globaltalk.nl.

  • Wat is het verschil tussen een tolk en een vertaler?

    Een tolk is iemand die luistert naar een spreker en de boodschap mondeling vertaalt voor degene die de oorspronkelijke taal niet (goed) begrijpt.
    Een vertaler is iemand die een geschreven tekst schriftelijk overbrengt naar een andere taal.

  • Hoe werkt het aanvragen van een telefonische tolkdienst?

    Bel met 078 483 493 en kies optie 2 in het keuzemenu. Eén van onze medewerkers zal u verder helpen met het inplannen van uw tolkdienst.

    of:

    Log in op uw tasnet account en selecteer bij het soort tolkdienst Telefonische tolkdienst (reservering). Vul de gevraagde gegevens in en kies aanvraag indienen. Heeft u nog geen tasnet of wilt u meer informatie, stuur een mailtje naar info@globaltalk.nl.

    Na elke reservering ontvangt u een referentienummer. Voor alle reserveringen geldt dat u deze maximaal 60 minuten voor aanvang van het gesprek kan aanvragen. U ontvangt van ons een aanvraagbevestiging per mail. Wanneer de aanvraag is bevestigd door een tolk krijgt u een bevestigingsmail. Heeft u geen bevestigingsmail, dan is de dienst nog niet gepland!

    Bij aanvragen op korte termijn en in veel voorkomende talen adviseren wij om ad hoc in te bellen.

  • In welke talen kan ik een tolk reserveren?

    Wij hebben tolken in ruim 200 talen. Kijk hier voor een overzicht.

  • Staat uw vraag er niet bij?

    Neem contact met ons op via het contactformulier.