Geografie

De hoofdstad van Afghanistan is Kabul (ook wel bekend als Kaboel). Dit is tevens ook de grootste stad van Afghanistan. Het inwonersaantal van de hoofdstad was naar schatting zo’n 5.350.000 in 2020 (volgens de Afghaanse Dienst voor de Statistiek). Dit terwijl het land in 1979 nog 913.164 inwoners had.

Afghanistan heeft in totaal zo’n 40.1 miljoen inwoners, en een oppervlakte van ruim 652.00 km². Afghanistan ligt op de kruising van het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Centraal-Azië. De buurlanden van Afghanistan zijn Iran in het westen, Pakistan in het oosten en Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan in het noorden. Het noorden van Afghanistan kenmerkt zich door bergreeksen en uitgestrekte hooglanden. Centraal hierin is het gebergte Hindoekoesj. De hoogste toppen komen hierbij boven de 7300 meter uit, met Noshaq als hoogste berg (met 7492 meter). 

Afghanistan klimaat

Afghanistan kent een wisselend klimaat. In het noordoosten en noordwesten heerst een steppeklimaat, in het zuiden een woestijnklimaat. Het land ligt op grote afstand tot de oceanen, wat resulteert in hete, droge zomers en ijzige winters. De meeste regen valt in de bergstreken in het oosten. 

Welke taal spreken ze in Afghanistan?

Dari (ook wel bekend als Afghaans Perzisch) en Pasjtoe (ook wel bekend als Pashto taal) zijn de officiële talen in Afghanistan. Dari is de standaard Afghaanse taal die gebruikt wordt in communicatie bij onder andere de overheid, televisie, radio en geschreven media. Pasjtoe is naar schatting de moedertaal van 56% in Afghanistan. 

De geletterdheid van de bevolking in Afghanistan wordt geschat op 36%. Hierbij was in 2005 maar 15% van de vrouwen geletterd. Sinds de omverwerping van de Taliban zijn meer dan 40 meisjesscholen opgeblazen, verbrand of aangevallen.

Kunst

Ondanks de laaggeletterdheid speelt klassieke Perzische en Pashto poëzie een belangrijke rol in de Afghaanse cultuur. De poëzie is een van de meest invloedrijke literaire tradities bij de islam, en heeft een geschiedenis die ver teruggaat. 

Enkele beroemde Perzische dichters zijn Rumi (Jalal ad-Din Muhammad Balkhi), Hafez (Khwaja Shams-ud-Din Muhammad Hafez-e Shirazi) en Saadi (Abu-Muhammad Muslih al-Din bin Abdallah Shirazi). Beroemde pashto dichters zijn Khushal Khan Khattak en Rahman Baba. Perzische poëzie gaat vaak over liefde, mystiek, filosofie en de menselijke staat. Pashto poëzie gaat vaker over sociale rechtvaardigheid, liefde, oorlog en het stoïcijnse leven van de Pashtun krijgers. 

Tijdzone

In Afghanistan geldt de tijdzone GMT + 4:30. Hiermee is het in de winter 3,5 uur later dan in België, en in de zomer 2,5 uur later. 

Religie

Veruit de grootste religie in Afghanistan is de islam. Bijna alle inwoners (meer dan 99%) zijn dus moslim. Hiervan is de meerderheid soenniet (80 tot 85%), en een minderheid sjiiet. Een klein gedeelte van de bevolking (zo’n 1%) heeft een andere godsdienst (zoals het christendom of jodendom). 

Situatie 

Het land is sinds 15 augustus 2021 in handen van de Taliban. De situatie is zorgwekkend sinds buitenlandse troepen het land hebben verlaten. Het wordt volledig afgeraden om naar Afghanistan te gaan. Ga voor recente informatie naar de website van de overheid.

Tolk Pashto nodig?

Tolk aanvragen

Tolk Dari nodig?

Tolk aanvragen

Meer over Afghanistan

Hoofdstad

Kabul

Hoeveel inwoners heeft Afghanistan?

40,1 miljoen inwoners

Tolk Pashto of Dari nodig?

 • Hoe werkt de tolkentelefoon?

  Bel met 078 – 483 493 en kies optie 1 in het keuzemenu. Na het doorgeven van de taal en verwachte gespreksduur wordt u door één van onze medewerkers doorverbonden met een beschikbare tolk.

  of:

  Log in op uw tasnet-account en selecteer bij het soort tolkdienst: Nu telefonisch (adhoc). Vul de gevraagde gegevens in en kies aanvraag indienen. U krijgt via tasnet een telefoonnummer aangeboden dat gekoppeld staat aan uw ad hoc aanvraag. Let op: Dit is een Nederlands telefoonnummer, voor internationaal bellen kunnen er eventueel kosten in rekening worden gebracht door uw provider. Heeft u nog geen tasnet of wilt u meer informatie, stuur een e-mail naar customerservice@globaltalk.nl.

 • Wat is het verschil tussen een tolk en een vertaler?

  Een tolk is iemand die luistert naar een spreker en de boodschap mondeling vertaalt voor degene die de oorspronkelijke taal niet (goed) begrijpt.
  Een vertaler is iemand die een geschreven tekst schriftelijk overbrengt naar een andere taal.

 • Hoe werkt het aanvragen van een telefonische tolkdienst?

  Bel met 078 483 493 en kies optie 2 in het keuzemenu. Eén van onze medewerkers zal u verder helpen met het inplannen van uw tolkdienst.

  of:

  Log in op uw tasnet account en selecteer bij het soort tolkdienst Telefonische tolkdienst (reservering). Vul de gevraagde gegevens in en kies aanvraag indienen. Heeft u nog geen tasnet of wilt u meer informatie, stuur een mailtje naar info@globaltalk.nl.

  Na elke reservering ontvangt u een referentienummer. Voor alle reserveringen geldt dat u deze maximaal 60 minuten voor aanvang van het gesprek kan aanvragen. U ontvangt van ons een aanvraagbevestiging per mail. Wanneer de aanvraag is bevestigd door een tolk krijgt u een bevestigingsmail. Heeft u geen bevestigingsmail, dan is de dienst nog niet gepland!

  Bij aanvragen op korte termijn en in veel voorkomende talen adviseren wij om ad hoc in te bellen.

 • In welke talen kan ik een tolk reserveren?

  Wij hebben tolken in ruim 200 talen. Kijk hier voor een overzicht.

 • Staat uw vraag er niet bij?

  Neem contact met ons op via het contactformulier.